Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Незрящите бургазлии с дистанционни за сигнализаторите по светофарите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:27 / 15.10.2013Коментари ()1854
© Burgas24.bg
Бургас е сред 30-те най-достъпни града в Европа, каза Красимир Червенков, експерт "Инвестиционен контрол" в община Бургас. Общината е изградила една уникална за България система от звукови сигнализатори с дистанционни управления, които са монтирани на 52 обществени сгради и 16 светофарни уредби, разположени на основните кръстовища в града. На всички хора със зрителни увреждания, които имат нужда, са раздадени дистанционни, с които се активират тези сигнализатори. Идеята е сигнализаторите да не издават звук през цялото време, а само при нужда да бъдат активирани и след кратко издаване на сигнал, той прекъсва.

Дистанционните се ползват като човек застане на 20 м от съответната сграда и светофарна уредба. Те са напълно безплатни като до момента са доставени около 130 за нуждите на незрящи бургазлии. При необходимост общината ще предостави допълнителни бройки, посочи Червенков.

Тази година община Бургас се погрижи и за туристите с увредено зрение, посочи Червенков. В Туристическия информационен център са поставени пет броя дистанционни, които могат да се ползват безплатно. От там се предоставя на туристите информация къде в града има поставени звукови сигнализатори.

Поставени са тактилни плочи на ключови обществени места в Бургас.

"Човек със зрителни увреждания се ориентира на база на маркери по неговия път. Той не се предвижва по произволно избран маршрут в пространството, а този маршрут е предварително начертан и заучен от него, така че наличието на тактилни плочи и звукови сигнализатори е най-основното средство за ориентация на хората", разясни Червенков.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nezryashtite-burgazlii-s-distancionni-za-signalizatorite-po-svetofarite-459131
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.