Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Всеки десети българин застрашен от деменция
Автор: Екип Burgas24.bg 09:14 / 14.10.2013Коментари ()660
© Impact Press Group
Всеки десети българин е застрашен да развие някаква форма на деменция. Тези състояния са сред водещите заболявания както у нас, така и в Европа. Това стана ясно по време на международен конгрес по темата, който се проведе вчера в софийската Александровска болница.

Към момента в България са регистрирани 100 000 болни с деменция, но според лекарите броят им реално е в пъти повече. Масово у нас възрастните хора, които са обичайните нейни жертви, не предприемат лечение, като отдават състоянието си на навъртените годинки и не влизат в регистрите. 50% от заведените случаи обаче са с болест на Алцхаймер, 25 на сто с болест на Паркинсон и 25% със съдова деменция.

Здравната каса да поеме поне наполовина плащането на лекарствата на болните, поискаха пък от пациентските организации. От миналата година тя реимбурсира някои медикаменти, но процентът е малък.

Хората с много мазнини в областта на корема са изложени на 3,5 пъти по-голям риск да загубят паметта си, установиха междувременно американски учени.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vseki-deseti-bulgarin-zastrashen-ot-demenciya-458814
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.