Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кметът на Поморие предлага децентрализация на специализираните държавни болници
Автор: Екип Burgas24.bg 15:53 / 22.08.2013Коментари ()1065
©
Децентрализация на специализираните болници за рехабилитация - това предложи кметът на община Поморие Иван Алексиев в писмо до министъра на здравеопазването - д-р Таня Андреева. На територията на Поморие функционира Специализирана болница за рехабилитация "Кални бани" - Поморие, част от СБР - НК ЕАД - София .

"При самостоятелно управление на болницата от страна на Общината, ще имаме възможността да инвестираме и да предоставяме комплексна реклама, както за лечебните свойства на лиманната кал, добивана от езерото, така и на услугите, които предоставя болницата за рехабилитация в Поморие. Самостоятелността на лечебното заведение би дала възможност за реинвестиции и създаване на туристически продукт, с които все повече да затвърждаваме славата на Поморие като столица на балнеотуризма на България и за оптималното оползотворяване на природния продукт" - пише кметът в писмото до министър Андреева.

От края на 2012 г., с решение на Министерски съвет, Община Поморие получи правото на управление на Поморийското солено езеро, което е източник на лечебния продукт, използван от болницата за рехабилитация и притежава международна награда "Син глобус" за добро управление на влажна зона.

В писмото си, кметът Алексиев поставя въпроса и за управлението на бившите "Кални бани". Това е терен, който би могъл да предлага общодостъпна услуга, т.нар. "Общински кални бани", както са съществували през далечната 1934 г. и "египетски плаж", процедура при която след нагряване на слънце, кожата се покрива със слой от кал и отново се излага на слънце до влажното й пропукване. Лечебният метод е познат от древен Египет. "Имайки възможност Община Поморие да управлява и стопанисва тези два обекта и предвид природното богатство, с което разполага градът, Поморие още по-ефективно ще се развива и рекламира в областта на лечебния, балнео и спа туризъм." - се казва още в писмото.

Със свое решение, Общински съвет Поморие, възложи на кмета да направи искане пред компетентния държавен орган за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Поморие на споменатите имоти.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Kmetut-na-Pomorie-predlaga-decentralizaciya-na-specializiranite-durzhavni-bolnici-449985
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.