Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Младежи от Бургас пътуват по стъпките на тракийци
Автор: Екип Burgas24.bg 14:17 / 13.08.2013Коментари ()908
©
Младежи от Бургас и страната посетиха Тракийския мемориален комплекс в гр.Маджарово. Той се намира в Източни Родопи и включва пантеон-костница, паметник и параклис. Костницата е приютила в общ гроб останките от избитото на това място двухилядно множество от мъже, жени и деца, бягащо от източнотракийските области към границите на България.

"Целта на пътуването е младите хора да се докоснат до българската история и на живо да посетят исторически места, свързани с нашата история и особено тази на българските тракийски бежанци" - разказа Валентина Ангелова, координатор на проекта. Посещението е част от дейностите по проект "По стъпките на тракийци", изпълняван от СНЦ "Посока".

Освен самите посещения на историческите места, младежите имат възможността да участват в дискусии по теми свързани с тракийските бежанци и тяхната трудна съдба и по този начин да научат повече за историята ни. Те вече посетиха Петрова нива, където през 1903 г. се изработва общият план на въстаническите действия в окръга по време на Илинденско-Преображенското въстание. Следващото място, което младите хора ще видят е Илиева нива.

"Понякога е трудно да предизвикаш интерес към историята в младите хора, но чрез реалните ни посещенията до тези исторически и значими места, ние се надяваме да постигнем точно това, обобщи Тодор Ангелов, ръководител на проекта - Защото е важно да помним и пазим историята си."

Проектът е финансиран от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" по линия на "Национална програма за младежта" 2011 - 2015, подпрограма 3: Младежко доброволчество и участие в доброволчески инициативи.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Mladezhi-ot-Burgas-putuvat-po-stupkite-na-trakiici-448500
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.