Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Евродепутатът д-р Андрей Ковачев идва за изложбата "България 1944-1989: "Забранена истина" в Бургас.
Автор: Екип Burgas24.bg 16:35 / 06.08.2013Коментари ()784
Евродепутатът д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в групата на ЕНП, ще присъства на откриването на изложбата "България 1944-1989: "Забранена истина" в Бургас.

Проектът "България 1944-1989: Забранена истина" има за цел да покаже все още малко познати на обществеността факти от близкото минало на България - за терора и репресиите при налагането и опазването на комунистическия режим, отнетите права и свободи на гражданите, за различните форми на съпротива на българския народ срещу диктатурата.

Темата за осмислянето на близкото ни тоталитарно минало е от особено значение за нашето бъдеще, защото, който контролира миналото, контролира настоящето и бъдещето. Затова д-р Ковачев многократно организира инициативи в Европейския парламент, свързани с периода 1944 -1989г. една от които е конференцията "Изстраданата европейска мечта на България - 1944-1989" през месец ноември 2010г. в Брюксел, на която присъстваха историци, изследователи и репресирани от комунистическия режим в България. Д-р Андрей Ковачев подпомогна разпространението на филма "Горяни" на режисьора Атанас Киряков, който бе представен в най-голямата зала на Европейския парламент , както и създаването на сайта на разследващия журналист Христо Христов Държавна сигурност.com, който е посветен на разкриването на истината за Държавна сигурност, нейната дейност и ролята й на репресивен апарат на Българската комунистическа партия. 

Изложбата "България 1944-1989: "Забранена истина"е дело на изследователите Фанна Коларова, Стоян Райчевски, Ирена Даскалова и Радостина Георгиева и е разработена от сдружение "Библиотека в памет на жертвите на комунизма" с подкрепата на германската фондация "Осмисляне на миналото" и фондация "Конрад Аденауер".

Д-р Андрей Ковачев ще организира показването на изложбата в Европейския парламент през ноември тази година.
Изложбата в Бургас ще бъде открита на 7 август (сряда) в зала "Петя Дубарова" на Морското казино от 18.00 ч.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Evrodeputatut-d-r-Andrei-Kovachev-idva-za-izlozhbata-Bulgariya-1944-1989-Zabranena-istina-v-Burgas-447212
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.