Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Десетият юбилеен Фестивал на мановия мед "Царево – царството на мановия мед“ събира пчелари от цялата страна
Автор: Екип Burgas24.bg 13:32 / 30.07.2013Коментари ()810
©
Официалното откриване на 10 - то юбилейно издание на Фестивала на мановия мед "Царево - царството на мановия мед" е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево, а сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи водосвет. Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево. 

Фестивала на мановия мед ще продължи до 15 август в Царево. В първите два дни представители на Министерството на земеделието и храните ще запознаят пчеларите с новостите в Националната програма по пчеларство за следващия програмен период. В Царево ще бъдат Кирилка Янина, началник сектор "Месо и пчеларство" в Държавен фонд "Земеделие", Анна Петрова, гл. експерт в Отдел "Конкурентноспособност, селски райони и компенсаторни плащания" в МЗХ, Елка Божилова от дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа", акад. Атанас Атанасов, ръководител на Съвместния геномен център към БАН, представители на областните земеделски институции. Пчеларите са отправили покана и към евродепутата Мария Габриел.

Девет награди за принос в развитието на пчеларството в Странджа ще бъдат раздадени по време на фестивала. Ще бъдат връчени и три специални награди за особени заслуги за развитието на пчеларството, както и традиционни за форума награди за представяне на пчеларите в изложението. 

Предвидени са лекции, дегустации, посещения на пчелини, изложение на пчеларска техника. От 12 до 15 август в Царево ще пристигнат пчелари от Пинархисар - Р.Турция, с които местните пчелари работят съвместно по проект за трансгранично сътрудничество. Общата цел на проекта е да се установи постоянно сътрудничество между пчеларите в трансграничния регион чрез образователни и информационни дейности и да се запознаят местните хора с производството на мед в целевите региони. По проекта са закупени сглобяеми къщички за фестивала на меда в гр.Царево.


ПРОГРАМА:

1 август ( четвъртък )
Централен площад гр.Царево
10:00 часа - Тържествено откриване на фестивала и базара на пчелни продукти, музикална програма
Ритуална зала на Община Царево
11:00 часа - Пресконференция на организатори и участници във фестивала
11:30 часа - акад. Атанас Атанасов - "Приложения на ОМИКС технологиите при окачествяване на странджанския манов мед"
12:00 часа - Кирилка Янина, н-к сектор "Месо и пчеларство" ДФЗ - "Национална програма за развитие на пчеларството"
12:30 часа - Анна Петрова, главен експерт МЗХ - "Особености в настоящото изпълнение на мярка 112 от ПРСР"
13:00 часа - Валентин Бялков, директор ОССЗ обл.Бургас - "Прилагане на европрограмите в пчеларството в България"
13:30 часа - Дискусия
2 август ( петък )
Ритуална зала на Община Царево
10:00 часа - Елка Божилова, директор дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" МЗХ - "Защитени наименования на селскостопански продукти"
11:00 часа - Димо Димов, Сдружение за биологично пчеларство - "Практика на биопчеларството"
12:00 часа - Дискусия
Централен площад гр.Царево
19:00 часа - Демонстрация на пчеларски техники и дегустация на пчелни медове

1 - 15 август - всеки ден от 09:00 до 20:00 часа - Базар на производителите на пчелни продукти



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Desetiyat-yubileen-Festival-na-manoviya-med-Carevo-carstvoto-na-manoviya-med-subira-pchelari-ot-cyalata-strana-445830
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.