Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Приключи жътвата на пшеница в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:20 / 19.07.2013Коментари ()595
© Impact Press Group
И жътвата на пшеница в Бургаско приключи, каза началникът на Областна служба по земеделие Лидия Станкова. От засетите 679 хил. дка в пшеница в региона, средният отчетен добив за областта е 375 кг от дка, което е с около 10 кг по-малко от този през миналата стопанска година. Това не е било неочаквано за производителите, които са коментирали темата на последния експертен съвет по зърнопроизводство.

Високите температури, липсата на влага, суховеите, по-бързото преминаване от една фаза в друга по време на вегетацията през април, май, юни, които са довели и до по-ранната жътва, са сред причините за този по-нисък добив.

Станкова уточни, че както бе при ечемика, така и за пшеницата, по-високи са добивите в най-зърнопроизводителните общини - Камено, Карнобат, Айтос и Бургас, където добивите са над 400 кг от дка.

"Качеството на добитата пшеница трябва да получим след като се вземат проби от Национална служба от зърно и фуражи. В момента колегите правят това, но все още няма готовност да се коментира качеството от тази година", допълни началникът на областната земеделска служба.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Priklyuchi-zhutvata-na-pshenica-v-Burgasko-444014
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.