Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Охранителните мерки в РИМ - Бургас спрели посегателствата над експонатите
Автор: Екип Burgas24.bg 15:53 / 04.07.2013Коментари ()861
Всичките четири експозиции на Регионален исторически музей - Бургас са с целодневна СОТ охрана и камери за видеонаблюдение. Това каза Светла Далакчиева, която временно изпълнява длъжността директор на музея до провеждането на конкурс за нов.

За последните 3 г., през които тя работи там, е нямало посегателства над експонатите. Тя предположи, че в миналото това може да се е случвало, преди да се вземат тези охранителни мерки. Преди години когато министерството на културата е наредило инвентаризация на всички експонати, документите показали, че е нямало липсващи неща - откраднати или изчезнали.

Далакчиева каза още, че РИМ - Бургас е с голям фонд, като само в природонаучната експозиция експонатите са над 10 000. Не всички обаче са изложени за посетителите, тъй като площта е ограничена. Във фондовете има доста голямо количество, които се съхраняват. Много от експонатите са дребни като размер и затова се получава този голям брой. Няколко са начините, чрез които музея се снабдява с нови експонати.

"Единият начин е чрез теренна работа от разкопки или експедиции в природата, чрез откупки, или чрез дарения от гражданите. Трудно е да правим откупки, тъй като за това са нужни средства. Стараем се обаче да ги правим поне през няколко години. Всичко зависи от бюджета, с който разполагаме, но за съжаление той не е толкова много, колкото ни се иска", каза още Далакчиева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ohranitelnite-merki-v-RIM-Burgas-spreli-posegatelstvata-nad-eksponatite-441431
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.