Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Надзиратели пиха чай без захар в знак на протест пред бургаския затвор
Автор: Екип Burgas24.bg 15:18 / 03.07.2013Коментари ()1267
© Burgas24.bg
Надзиратели пиха чай без захар в знак на протест пред бургаския затвор. Това съобщи Валентин Мартинов, председател на Синдикалното дружество - Бургас и член на УС на Синдикалното дружество на затворите в България.

В мирната форма на протест участваха около 50 души. Протестът не наруши охраната на затвора. Исканията на надзирателите засягат цялостната политика на Министерството на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", свързани са с нерешени проблеми от 4-5 години.

"Нямаме абсолютно никакъв диалог с Главна дирекция", обясни Мартинов. Той каза, че протестират срещу заповедта на главния директор Митко Димитров, с която се сменя работното време от 24 на 12-часова смяна. Протестиращите искат и социални придобивки като увеличаване на порциона за храна.

"Ние сме секторът с най-ниски заплати в сигурността", категоричен бе Мартинов. Едно от исканията на протестиращите е увеличаване на щата в бургаския затвор, защото той е много малък за пренаселения затвор. Един надзирател на определен пост, отговаря за 300 лишени от свобода, обясни той.

На 25 юни е имало среща на синдиката с ръководството на Главната дирекция, но не се е стигнало до никакъв диалог, коментира Мартинов.

"На 1 юли връчихме 1600 подписа в деловодството на дирекцията. Имаше събрание на 300 човека от всички затвори, но никой не излезе, никой не ни уважи", посочи той. Подписката ще бъде връчена и на министърът на правосъдието.

На 27 юли бургаските надзиратели ще се включат в Националния протест в столицата срещу цялостната политика на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", който ще се състои пред Министерството на правосъдието.

Надзирателите искат и специален статут като медиците. Те са изпратели и писмо до НС за промяна в Наказателния кодекс за да може наказанията за посегателства над служителите на затворите да бъдат по-високи.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nadzirateli-piha-chai-bez-zahar-v-znak-na-protest-pred-burgaskiya-zatvor-441250
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.