Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Редки птици на свобода
Автор: Екип Burgas24.bg 13:06 / 22.06.2013Коментари ()868
©
За поредна година специалисти и доброволци от природозащтните организации "Култура и околна среда" и "Зелени балкани"- Бургас осъществиха разселване на рядката и застрашена в национален мащаб птица - червен ангъч. Акцията е част от целенасочената програма на организациите по опазването на застрашените птици в региона.

Инициативата се извършва благодарение на Биологичната експериментална база (БЕБ) "Калимок" при БАН, която изпълнява програма за развъждане и възстановяване в природата на червения ангъч. Методиката за разселване се основава на готовността на възрастни птици да приемат при своето потомство чужди малки на подходяща възраст.
Така и тази година поредната група млади птици, излюпени на затворено, се озоваха в Бургаските езера. Те бяха приети веднага от новите си родители и поеха по пътя на свободата. Всеки от червените ангъчи беше маркиран със стандартен орнитологичен пръстен.

С действията си природозащитниците се надяват да подобрят състоянието на застрашения вид. За отбелязване е, че успешният завърщек на подобен род дейности зависи в много голяма степен от постоянството и дългосрочността. Бургазлии могат да се похвалят, че имат и двете. Подобни акции се провеждат в Бургаски регион от 2004 година насам.
Червеният ангъч е средна по големина водоплаваща птица. От широко разпостранен в миналото, днес е намалял до толкова, че е включен в Червената книга на България, като застрашен от изчезване вид. Основните причини за това са унищожаване на естествените водоеми, бракониерството и безпокоенето по време на размножителния период. Любопитен факт за птицата е, че понякога отглежда своите малки в дупките на лисици или в хралупите на дървета.

От "Култура и околна среда" посвещават успешната природозащитна акция на Димо Димчев - Бат Димо, който ни напусна тази година. Един голям природозащитник и радетел за опазването на Бургаските езера по чиято инициатива се провеждаше разселването до сега.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Redki-ptici-na-svoboda-439294
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.