Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Божидар Димитров: През лятото Созопол ще посрещне стотици хиляди туристи в антична опаковка
Автор: Екип Burgas24.bg 11:40 / 10.04.2013Коментари ()907
© Bulfoto
Паралелно с археологическите разкопки, които не спряха цяла зима, в Созопол започна частична реставрация на античните и средновековни крепостни стени, т.н. Северна кула и християнския храм "Св. Николай Чудотворец". Това каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

Отчитайки, че след 15 май по Черноморието се спират всякакви изкопни и строителни работи министърът на културата Владимир Пенев спешно е подписал корекцията на бюджета на НИМ, който е изпълнител на проекта, част от правителствената програма "Виа Понтика".

"През летния туристически сезон Созопол ще посрещне стотици хиляди туристи в антична и средновековна опаковка", заяви директорът на НИМ Божидар Димитров.

"Благодарни сме на министъра, че реагира толкова бързо". Средства са осигурени за проучвания и частична реставрация и за крепостите Акра при Черноморец и Урдовиза при гр. Китен. Работата на археолози и реставратори там ще започне в следващите дни.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bozhidar-Dimitrov-Prez-lyatoto-Sozopol-shte-posreshtne-stotici-hilyadi-turisti-v-antichna-opakovka-426402
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.