Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Рекорден брой обучени спасители очаква тази година БЧК – Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:16 / 08.04.2013Коментари ()794
Рекорден брой обучени спасители очаква тази година БЧК - Бургас, каза специалистът по водно спасяване към червенокръстката организация Васил Загорчев. По неговите думи, през тази година има по-засилен интерес към курсовете по водно спасяване.

"Само за три месеца ние сме организирали и провели 5 курса за водно спасяване. От тях един е голям курс от 22 души за открити водни площи и море. През април ще започнат още два курса за водни басейни. През май ще има организиран още един курс за спасители на открити водни площи и море. През юни също ще имаме обучителна дейност. Надяваме се преди началото на активния летен сезон до средата на юни да имаме около нови обучени 120 - 130 водни спасители, което за нас ще бъде рекордна бройка за Областен съвет на БЧК - Бургас, тъй като годишно обучаваме около 100 - 110 спасителя, а сега само за първото полугодие ще имаме значително надхвърляне на тази цифра", посочи той. Цената на курса е 160-170 лева, което е сравнително евтина такса за придобиване на правоспособност. По неговите думи пазарът за тази професия е доста широк. Това е добра възможност за работа през летния сезон, обясни той.

"Сблъскваме се с проблема за осигуряването на спасители за пълните четири месеца, тъй като по наредба сезонът трябва да започне не по-късно от 1 юни и да приключи не по-рано от 30 септември. Съгласно броя на обучените водни спасители през последните години има достатъчен ресурс. Въпросът с обезпечаването стои, когато не се осигурят достатъчно добри условия. Няма нужда в началото и края на сезона от пълно водно обезопасяване. Стопаните не могат да си позволяват по-големия разход да назначават пълен брой водни спасители, което пък рефлектира върху условията на труд и работна заплата, които се предоставят на работещите", посочи Загорчев. Той обясни, че не могат да се предложат добри заплати и не може да се набере необходимият брой водни спасители. "От страна на БЧК, ние сме подготвили и обучили достатъчен брой спасители. Само за последните 10 години над 5000 водни спасители, обучени само за море. Тези хора биха могли да бъдат ангажирани в трудовия процес по охрана на водните площи единствено ако им се осигурят адекватни условия на труд и добра работна заплата", допълни специалистът. Според него, не е значителна тази част от водните спасители, която отиват да практикуват в чужбина, тъй като престоят там е свързан и с повече разходи.

Традицията в Бургас е сезонът на плажа да се открива по време на абитуриентските балове. Да се надяваме, че и тази година ще бъда открит на 20 май, каза Николай Иванов, съпредседател на Асоциацията по водно спасяване и отговарящ за водно-спасителната дейност на плажа. 37 са спасителите на северната ивица в Бургас.

Предложените в наредба на Министерството на здравеопазването маски и латексови ръкавици за спасителите, според него са идея на Асоциацията по водно спасяване и са отпреди повече от две години. Според него неносенето на латексови ръкавици са предпоставка за много болести. Оранжевите шорти и тениска на спасителите, според Иванов, са вече доста остарели - в цял свят униформите са в бяло и червено. Според него трябва да се смени и флаговата ни сигнализация с европейската.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Rekorden-broi-obucheni-spasiteli-ochakva-tazi-godina-BChK-Burgas-426051
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.