Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят книга за тракийците в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 10:32 / 20.03.2013Коментари ()623
©
" И станаха созополци..." е първата книга, която представя исторически факти и данни за живота на тракийските бежанци, заселили се в Созопол и Равадиново. Автор на книгата е журналиста и публицист Огнян Марков, а идеята и реализацията са дело на председателя на Тракийско дружество "Яни Попов" Гено Пухов и наследниците на тракийските родове. Редактор на първата по рода си история за тракийските бежанци е Божидар Димитров, който ще представи книгата на 23.03.2013 г., събота от 17.00 ч. в р-т "Селена". Поканени са всички тракийци и жители на Созопол и Равадиново, които ще могат да се запознаят отблизо с произведението, да получат автограф от автора и да си закупят екземпляр.

"И станаха созополци..." проследява историята на българите, прогонени от Източна и Западна Тракия.Събитията, описани в книгата са пречупени през Тракийския въпрос в контекста на бурните исторически събития на Балканите. Книгата е запечатал за идните поколения емоционални и пълни с мъка разкази на тракийци прокудени от родните им места. Тя проследява родове и фамилии, заселили се в Созопол и Равадиново до наши дни, представя любопитни и малко познати подробности от бита на тракийците, като включва автентични песни и специфични тракийски думи. Авторът не подминава проблема с имотите и обезщетенията на българските изселници и бежанци от Западна и Източна Тракия. Разказва за живота и делото на Яни Попов и на дружеството, което продължава родолюбивото му дело.За първи път се формулира тезата за геноцида над тракийските българи.

Една книга, хиляди съдби и едно истинско родолюбиво дело, продължило през годините, за да помним историята и да я завещаем на децата си.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Predstavyat-kniga-za-trakiicite-v-Sozopol-422472
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.