Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проект разкрива археологическото наследство по крайбрежието на България и Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 14:54 / 05.03.2013Коментари ()617
Центърът за подводна археология - Созопол към министерство на културата и Асоциация за културно наследство - Къркларели, в Турция започнаха изпълнението на съвместен едногодишен проект " Трансгранично сътрудничество за изграждане на капацитет в областта на археологическото наследство (CrossCoopArch)". Това съобщи Христина Ангелова, директор на Центъра за подводна археология, който е водещ партньор при изпълнението на проекта. Крайният срок за изпълнението на дейностите по проекта е 14 декември тази година. Проектът е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, като осигуреното финансирането общо възлиза на 127 309,77 евро за двамата партньори.

Проектът има за цел да активизира сътрудничеството и обмяната на опит между организации със сходни цели, за да бъдат създадени възможности за бъдеща съвместна работа и за включване на граничните общности в управлението на културното наследство, т.е. в неговото опазване, защита и популяризиране. Необходимо е да бъдат направени основни изводи по какъв начин културното наследство може да бъде разумно използвано в полза на граничните общности. Отчитайки факта, че проектът е изпълняван в райони, граничещи с Черно море и неговата роля в културното развитие на крайбрежните общности от най-дълбока древност до наши дни, проектът цели да попълни празнината, разделяща невидимото (подводно) наследство от това на сушата, като направи достояние на колкото може повече хора информация както за археологическите обекти, откривани на морското дъно, така и за уникалните обекти на сушата, които заедно представляват културно и интелектуално цяло.

Основните дейности по проекта са насочени към изграждането на част от необходимата на партньорите техническа инфраструктура с цел повишаване на техническия им капацитет и потенциал, към организиране на полеви училища в България и Турция, към създаване на дигитален архив на археологически находки, открити и на сушата, и под вода, към организиране на конференция и подготовка на рекламни брошури за изложбата на Центъра за подводна археология в Китен и обекта в Къркларели, Турция.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Proekt-razkriva-arheologicheskoto-nasledstvo-po-kraibrezhieto-na-Bulgariya-i-Turciya-419729
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.