Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Затягат режима около домашните кучета в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 05.02.2013Коментари ()1141
© Burgas24.bg
Няколко нови предложения в Наредбата за опазване на обществения ред са внесли от общинска администрация в деловодството на общински съвет в Бургас. Промените касаят отглеждането и разхождането на домашни кучета, каза Павлин Михов, директор на дирекция "Околна среда" в Община Бургас.

Предвижда се деца до 16 години да нямат право без пълнолетен придружител да разхождат големи кучета над 10 килограма. Причината е, че често децата не успяват да овладеят животните и ако те са агресивни може да се случат нещастни инциденти.

"Най-честите случаи, когато куче се е отскубнало от разхождащият го са свързани с деца т.е. животното е било разхождано от малолетен, който физически не е могъл да овладее животното и то се отскубнало", каза Михов.

Той посочи, че предложените промени са свързани с дейността на зооинспекторите, които ще заработят в Бургас, като се очаква с промените в Наредбата да бъде регламентирана тяхната дейност. С промените се регламентира обхвата за разхождане на домашните любимци на обществени места и присъствието им на територии, които не са подходящи за тях като училищни дворове, детски площадки и цветни фигури в парковете. Създават се забрани касаещи разхождането на животни извън обособените територии за това т.е. площадките за свободно пуснати кучета, каквито вече има изградени в Бургас. Новите текстове в наредбата са свързани с храненето и отглеждането на животни на обществени места. Това много често е повод за конфликт между гражданите, тъй като някои от тях си позволяват да хранят безстопанствени котки като по този начин се увеличават тяхната популация и се създават конфликти с останалите живущи. Предстои промените да бъдат обсъдени и приети от общинските съветници.

Зооинспекторите ще започнат работа след приемането на промените и това най-вероятно ще стане през март, посочи още Михов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zatyagat-rezhima-okolo-domashnite-kucheta-v-Burgas-413703
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.