Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаската полиция отказа да издаде разрешително за лично оръжие на 88 лица
Автор: Екип Burgas24.bg 11:27 / 19.01.2013Коментари ()4436
© Burgas24.bg
През миналата година служба КОС към ОД на МВР-Бургас е отказала да издаде разрешително за притежаване на лично огнестрелно оръжие на 88 лица. Началникът на службата Диян Атанасов посочи, че причините за отказите са различни - имало осъждани за престъпления от общ характер, както и хора, които не са показали необходимост от придобиване на оръжие. 

Около 200 пък са отнетите разрешителни, а издадените са 150. Спрямо предходната 2011 г. издадените разрешителни през миналата година са в пъти по-малко. Причината за това, според Атанасов е промяната в закона и това че е отпаднал текст, който е позволявал лица да придобиват лично оръжие, с което да работят, да извършват дейност по охрана. 

"С влизане в сила на новия закон това им право се отне и естествено хората намаляха. За да се притежава такова оръжие, е необходимо желаещите да подадат необходимите документи, които се изискват по закон. Условията са да имат навършени 18 години, да имат завършено основно образование, да представят свидетелство за съдимост, да представят бележка от Национална следствена служба и от психодиспансера, да имат завършен курс с безопасно боравене с огнестрелно оръжие и да имат основателна причина за издаване такова разрешение. Това е едно от основните неща, които трябва да направят", обясни началникът на служба КОС. 

Според него с влизане в сила на новия закон за придобиването на оръжие контролът е по-голям и мерките са доста строги за лицата, които кандидатстват за оръжие.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskata-policiya-otkaza-da-izdade-razreshitelno-za-lichno-oruzhie-na-88-lica-409676
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.