Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ще електрифицират заличено несебърско село
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 29.11.2012Коментари ()528
©
Заместник областният управител на Бургас - Атанас Терзиев поде инициативата за възстановяване на заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър. Целта е то да бъде електрифицирано и така обитателите му да живеят в нормални битови условия. Заради заличаването му от картата в селото няма електричество, въпреки че през него минават два далекопровода.

Днес Плазовец не съществува на хартия, но в него има 20 души постоянно население и 70 къщи, както и новоизграждащи се малки вили, които са на хора от вътрешността на страната. Това води до постепенно увеличаване на населението. За да си осигурят отопление и осветление местните хора използват агрегати и срещат постоянни неудобства в бита си.

"Проблемът с липсата на ток може да бъде решен с възстановяването на статута на Плазовец като селищно образувание. Това се налага, защото от EVN не могат да монтират трафопост върху земеделска земя, каквато се води в момента територията на селото. Според мен е недопустимо в XXI век хората там да живеят без електричество ", каза Атанас Терзиев

Той се е заел с инициативата селото да бъде възстановено и електрифицирано. Терзиев е провел разговори с ръководството на EVN-Поморие и оттам са готови да съдействат като монтират трафопост, стига Плазовец да бъде признат за селищно образувание. Това може да стане с решение на Общинския съвет в Несебър.

"Местните хора дори са оставили терен на който да бъде изграден трафопоста и са готови да помагат, стига Общинският съвет да вземе решение", каза Атанас Терзиев.

Плазовец е едно от местата в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище. До селото, което се намира след Кошарица, се стига лесно заради пътя, който води към телевизионната кула. През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг. Те идват, за да видят старинната крепост Калето, която според запознати е от времето на древна Гърция.

"На ден през летния сезон идват по 50 джипа с туристи. Крепостната стена е изключително добре запазена, защото основите й стоят. Навремето тя е била затрупана и опожарена, затова, ако ни помогнат да я възстановим ще се превърне в археологическа забележителност. По време на турското робство камъни от нея са използвани за строежа на къщите в Плазовец", казват местни жители.

Сред тях се предават легенди, че преди векове селото им е било голям град. Жителите се надяват археологията в района също да бъде разработена, за да се създадат работни места.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Shte-elektrificirat-zalicheno-nesebursko-selo-398624
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.