Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Информационен ден, посветен на диабета в университет "Проф. д-р Асен Златаров"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:42 / 20.11.2012Коментари ()587
©
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Информационен ден посветен на диабета проведоха преподаватели и студенти от специалност "медицинска сестра" към университет "Проф. д-р Асен Златаров". Бъдещите медицински работници произволно избраха дата от ноемврийският месец посветен на усилията за справяне с епидемията диабет. Гости на събитието са членове на Регионален център "Диабетни грижи", гр. Бургас. За успешната съвместна дейност между центъра и преподаватели и студенти от специалността в усилията да се повишава здравната култура на хората с диабет, на екипа от "Диабетни грижи" беше връчен Поздравителен адрес.

За да изградят умения за обучение у бъдещите медицински сестри, преподавателите от катедра "Здравни грижи" организират и провеждат информационни дни с активното участие на студентите. И този път студентите направиха презентация за проблема диабет, изработиха и предложиха на своите колеги от другите специалности във Факултета по обществени науки информационни материали за заболяването. Със сините панделки, които подариха на присъстващите, те изразиха своята съпричастност към хората с диабет.

За проблема диабет трябва да се говори, защото статистиката посочва, че в България хората с това заболяване са около 500 000, но други 40% не знаят, че са болни. Това означава, че всеки осми у нас е с диабет. Проблемът на човека с диабет е не само личен. Това е проблем за неговото семейство и за цялото общество. Последствията на болестта могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения - инфаркт и инсулт.

Независимо, че медицинската наука се развива бързо и има много нови технологии за диагностика и лечение, независимо, че Бантинг и Бест откриват инсулина за контрол на кръвната захар още през 1921 г., изследванията сочат, че едва ¼ от хората с диабет от световен мащаб успяват да постигнат добър контрол на заболяването.

"Затова е необходимо перманентно обучение на хората с диабет, тяхното семейство и приятели, за да променят вредни навици - преяждане, обездвижване, злоупотреба с алкохол, пушене на тютюн, недоспиване; за справяне със стреса. Това обучение, разбира се, трябва да се провежда от медицинските специалисти" - подчерта гл. ас. д-р Г. Терзиева, преподавател в специалност "медицинска сестра".

На подобна инициатива в гр. Нова Загора, с презентация участват гл. ас. д-р Г. Терзиева и студентката от II к. Милена Чафадарова.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Informacionen-den-posveten-na-diabeta-v-universitet-Prof-d-r-Asen-Zlatarov-396391
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.