Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Установиха няколко случая на трихинелоза по диви прасета
Автор: Екип Burgas24.bg 12:11 / 09.11.2012Коментари ()781
© Impact Press Group
Установени са вече няколко случая на трихинелоза по диви прасета, което трябва да заостри вниманието на нашите ловци, каза Невен Каравасилев, секретар на ловно-рибарско дружество "Лебед" в Бургас. Трихинелозата е болест, която трудно се лекува и остава в човешкия организъм докато човек е жив. Задължително отстреляният дивеч трябва да се даде за проба в лаборатория за наличие на трихинела.

"От нашите дружини със сигурност имаше такъв случай в Ясна поляна и в Бяла вода - тези два ловно стопански района. Преди това е имало случай в Граматиково, от миналата седмица в с. Съединение - все места които не са членове на нашето сдружение. Има и други случаи, които не са наши членове и нямам точна информация", посочи Каравасилев.

Според него обаче е нормално при такава сушава година и при голяма популация на полска мишка, която е основен преносител на болестта, а прасето е всеядно животно, да е налице заболяването. По думите му това е един нормален процес но трябва вниманието на ловците да е завишено. До момента ловния сезон в Бургас протича без инциденти и законовите промени със задължителното ярко облекло дава резултати.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Ustanoviha-nyakolko-sluchaya-na-trihineloza-po-divi-praseta-393720
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.