Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кораб с български оръжия, предназначени за Мали, беше задържан в Гвинея
Автор: Екип Burgas24.bg 09:38 / 07.09.2012Коментари ()610
©
Български оръжия, предназначени за Мали, закупени от предишния режим в страната, който беше свален от власт, са били задържани в Гвинея през месец юли по искане на регионален блок, предаде АФП. "Това са оръжия за война, произведени в България. Те са закупени от режима на сваления лидер Амаду Тунами Туре", съобщи гвинейският министър на отбраната Абдул Кабеле Камара.

"При пристигането на пратката президентът на Гвинея се свърза с Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС). Имаше наистина много контейнери с оръжия", посочи Камара.

Министърът заяви, че оръжията са задържани в Гвинея, тъй като ръководството на Мали се е сменило и сега не се знае на кого трябва да бъде предадена доставката.

Туре беше свален от власт на 22 март след десетилетие на власт и едва шест седмици преди избори, в които нямаше да вземе участие.

Превратаджиите обвиниха Туре в некомпетентност в борбата срещу туарегските бунтовници и ислямистките групировки в северната част на страната. Последните обаче се възползваха от преврата и на практика овладяха напълно Северно Мали до началото на април. Впоследствие ислямистите изместиха бившите си туарегски съюзници и контролират сами тази част на страната.

На 1 септември те дори превзеха стратегическия град Дуенца, в Централно Мали, докъдето вече достигат техните владения.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Korab-s-bulgarski-oruzhiya-prednaznacheni-za-Mali-beshe-zadurzhan-v-Gvineya-378669
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.