Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
След месец найлоновите торбички поскъпват заради екотакса
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 03.09.2012Коментари ()705
© Burgas24.bg
Екотакса за всички найлонови торбички влиза в сила от 1 октомври, вместо само за най-плътните, както досега. На повечето пазари торбичките бяха безплатни, тъй като търговците предлагаха предимно от тези, за които не се плаща такса, но се очаква скоро и тези торбички да станат платени. Това едва ли ще е последното поскъпване на торбичките, тъй като през годините е предвидено периодично увеличаване на таксата.

От началото на октомври таксата за всички торбички става 35 стотинки. По план през следващите две години тя ще се увеличава с по 10 стотинки на година. От Министерството на околната среда и водите очакват тези мерки да доведат до намаляване на боклука от торбички и по-чиста околна среда.

"Има изчисления, които показват, че дебелите торбички биха могли да се разграждат и до 1000 години, а за тънките са до 200-300 години" - каза Петя Димитрова, експерт в екоминистерството. Според прогнозите на асоциация "Полимери", новите по-високи такси ще повишат цената на торбичката над 50 стотинки още през тази година.

Експертни анализи на еколозите сочат, че над 100 000 морски обитатели в световен мащаб загиват всяка година, а причината са именно торбичките, които попадат във водата заради човешката небрежност. Торбичките задавят или задушават морските обитатели.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sled-mesec-nailonovite-torbichki-poskupvat-zaradi-ekotaksa-377768
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.