Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Правят Бургас втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт
Автор: Екип Burgas24.bg 13:53 / 14.08.2012Коментари ()1601
© Burgas24.bg
Бургас да стане втори Брюксел по отношение на велосипедния транспорт. Тази нелека задача са си поставили от общинската администрация, предаде репортер на Burgas24.bg.

В града започна кампания за популяризиране на колелото не само като занимание за удоволствие, но и като средство за транспорт, което гарантира екологичното равновесие.

Едно от лицата на кампанията е композитора Стефан Диомов, който разказва, че кара колело откакто се помни.

"Това ми е може би 8-ото колело, другите преминаха без мое знание в други собственици. Преимуществото е огромно. И по-практично, и по-здравословно, и екологично. На колелото се чувствам свободен човек". Диомов допълва, че благодарение на велосипеда попдържа кръвно налягане 130:80

Към момента Бургас е един от градовете в България, в който има изградена мрежа от велосипедни алеи. По думите на заместник кмета Йорданка Ананиева до момента изградената велосипедна мрежа в Бургас е над 9 километра. Това което предстои е още 20 километра велоаели, които са включени в проекта за интегриран градски транспорт.

Освен това общината приема заявки от бургаските училища, които искат да им бъдат изградени безплатни паркинги за велосипеди. Ананиева разясни, че 10 са до момента заявките в община Бургас от различни училища както в централна градска част, така и в комплексите за изграждане на велопаркинги. Заявки ще се приемат до началото на учебната година.

По този начин ще се стимулира интереса на децата към ползването на велосипед като средство за придвижване.

Като част от кампанията на 16 август от 20 часа на лятната естрада "Охлюва" ще звучат изпълнения на Развигор Попов, Мими Иванова, група Петте сезона и Горещ пясък. Преди това на площадката до Пантеона ще има демонстрации с велосипеди. От там ще тръгне и вело-шестиве, което ще бъде предвождано от кмета на Бургас Димитър Николов



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pravyat-Burgas-vtori-Bryuksel-po-otnoshenie-na-velosipedniya-transport-373436
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.