Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пшеницата продължава да поскъпва
Автор: Екип Burgas24.bg 11:54 / 09.08.2012Коментари ()631
Пшеницата продължава да поскъпва на световните пазари, които не изключват вероятността Русия да въведе ограничения върху износа, предаде ИТАР-ТАСС. "Световните зърнени пазари са обезпокоени, че сушата в южните части на Русия може да доведе до въвеждане на ограничителни квоти за износ на пшеница", посочва британският в. "Файненшъл таймс". Цената на един тон пшеница на Парижката зърнена борса, която е най-голямата в Европа, се увеличи до 261,75 евро (325,09 долара), отчитайки поскъпване с 37 процента от началото на годината, пише БТА.

Поскъпването се дължи най-вече на сушата, която засегна централните зърнодобивни райони в САЩ и региона на Черно море, от където идват 25 процента от световния износ на пшеница.

Основните купувачи на пшеница от черноморския район са страните от Близкия изток и Северна Африка, които са и най-големите световни вносители.

Според западни експерти има вероятност Русия да наложи ограничения върху износа на пшеница, ако цената на вътрешния пазар достигне 350-370 долара за тон. Сега в пристанинището на Новоросийск тон руска пшеница струва 302 долара.

Анализаторите на банка "Голдман сакс" (Goldman Sachs) пък понижиха прогнозите си за реколтата през текущата година в Русия, Казахстан, Австралия, Аржентина и Китай.

Средната цена на пшеницата в България е около 420 лева за тон, като тя продължава да поскъпва най-вече заради по-слабата реколта и износа. До този момент са изнесени валко над 500 000 тона зърно, а най-вероятно България ще бъде в състояние да изнесе около 5 милиона тона, предимно пшеница.

Заради опасения от източване на ДДС и като мярка срещу евентуални спекулации в България започнаха масови проверки по веригата производители - търговци - износители.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Pshenicata-produlzhava-da-poskupva-372337
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.