Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Режат тарифите за зеления ток
Автор: Екип Burgas24.bg 08:52 / 10.07.2012Коментари ()662
© Burgas24.bg
Централите, произвеждащи ток от ВЕИ, вероятно ще изгубят преференциите си, стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Парламентарната комисия, която ще наблюдава работата на ДКЕВР, може да предложи фотоволтаични централи с мощност над 30 киловата да спрат да получават по-високи тарифи за изкупуване на техния ток", заяви той. Попитан дали казва това случайно, той категорично отговори с "Не". "Идеята е още в начален стадий и тепърва ще се обсъжда", заяви по-късно пред "Стандарт" депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

Бумът на фотоволтаичните централи и изискванията на Брюксел да не се подписват дългосрочни договори за изкупуване на ток са накарали управляващите да се замислят в посока намаляване или премахване на преференциите. Такива вече няма в Чехия, Испания и др., каза Червенкондев. Ако това бъде въведено и в нашите закони, ще засегне само новопостроени централи, допълни той.

Делян Добрев свика специален брифинг, на който коментира обвинения, отправени по-рано от лидера на ДСБ Иван Костов срещу Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ. Командира обвини настоящия премиер, че лично носел отговорност за 13-процентния скок на тока от 1 юли, защото бил нерешителен, позволил да бъдат удовлетворени желанията на монополите и не спрял навреме проекта АЕЦ "Белене". Добрев заяви, че Костов отклонява вниманието от истинските причини. Една от тях са подписаните по времето, когато Костов е бил премиер, договори с американските ТЕЦ-ове в района на "Марица-изток".

Без да разкрива конфиденциалната в тях информация, енергийният министър показа датите на подписването им. Парафите под контрактите с "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" са сложени на 13 юни 2001 г., когато на власт е бил кабинетът на Иван Костов.

"Денят е бил сряда, докато в неделя същата седмица са проведени изборите за нов парламент", припомни Добрев. Подписването е станало въпреки недоволството на всички опозиционни партии.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Rezhat-tarifite-za-zeleniya-tok-365350
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.