Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложиха уникална икона в храма "Успение Богородично" в Стария Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 10:44 / 27.06.2012Коментари ()725
Уникална икона на Св. св. Константин и Елена, за която се счита, че е рисувана преди повече от 17 века e изложена в храма "Успение Богородично" в Стария Несебър, предаде репортер на Burgas24.bg. Светинята пристигна от Йерусалим във вторник, за да остане за поклонение 24 часа. Иконата е рисувана лично по поръчка на царица Елена.

Какво я прави уникална? По думите на отец Петър Досев в кръста, който винаги стои между Константин и царица Елена е кръста-господен, който тя намира.

"Нали знаете, че тя открива Кръста-господен, когато обявява 313 с миланския адикт, че от този момент православието е официалната религия на тогавашния познаван свят. И тя намира този кръст и върху самата икона има част, която досега е запазена от този кръст и именно това е уникалното на тази икона", казва отеца.

Християнската светиня пристигна в България по покана на владиката на Доростолската епархия дядо Амвросий по случай празника на катедралния храм в Силистра "Свети Петър и Павел". Посещението в Несебър е свързано с 1200 години от създаването на града и 1200 години българска православна църква в Стария Несебър. В сряда привечер иконата ще отпътува за Силистра, за празника на катедралния храм в Крайдунавския град "Свети Петър и Павел".



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Izlozhiha-unikalna-ikona-v-hrama-Uspenie-Bogorodichno-v-Stariya-Nesebur-362369
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.