Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Индустриалния квартал" на Аполония Понтика впечатлява учените
Автор: Екип Burgas24.bg 16:14 / 22.06.2012Коментари ()470
© Burgas24.bg
Пещи за топене на желязо откриха археолозите, които проучват района зад църквата "Свети Николай Чудотворец" в Созопол, това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. След като завърши проучването на средновековния некропол зад църквата "Свети Николай Чудотворец" (мястото, където бяха намерени и двата вампира), археолозите задълбаха в следващите пластове. Оказа се, че средновековният некропол от ХІІ - ХІV век лежи върху "индустриалния квартал" на Аполония Понтика, предшественика на Созопол, създадена в края на VІІ - началото на VІ в.пр.Хр. - каза Божидар Димитров.

По думите му - там са били открити няколко пещи за топене на желязо заедно с готова продукция - заготовки като безформени топки сурово желязо, а също така - и десетки килограми желязна шлака.

"Очевидно - аполонийци са разположили непосредствено под крепостните си стени пещите за добиване на този скъп метал, защото все още между тях и живеещите в околностите траки не е имало пълно доверие и сътрудничество", коментира Божидар Димитров.

"И все пак - не можем да не свалим шапка пред тяхната екологична оценка при избора на този квадрат за индустриален квартал, в който освен за желязо и за мед, има и пещи за добив на керамика. Мястото е така подбрано, че преобладаващите в този регион североизточни ветрове да отвяват дима от металургичните пещи в посока към континента, а не - в посока към жилищните квартали на града", коментира Божидар Димитров.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Industrialniya-kvartal-na-Apoloniya-Pontika-vpechatlyava-uchenite-361389
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.