Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Свидетелствата за управление на автобуси и камиони ще важат 5 години
Автор: Екип Burgas24.bg 13:47 / 07.06.2012Коментари ()637
© Burgas24.bg
Правителството предлага промени в Закона за българските лични документи, които въвеждат диференцирани срокове за валидност на свидетелствата за управление на различните категории моторни превозни средства. Срокът на валидност на свидетелствата за категории AM, Al, А2, А, В, В1 и BE (мотори и леки автомобили) става 10 години, а за категории С, СЕ, CI, С1Е, D, DE, D1 и DIE (автобуси и камиони) - 5 години.

Промяната ще влезе в сила от 19 януари 2013 г., а до тази дата ще се прилагат съществуващите правила относно срока на валидност на свидетелството за управление на МПС. Издадените преди 19 януари 2013 г. свидетелства за управление на МПС са валидни за срока, посочен в тях, пише в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта. Предлаганите изменения целят постигане на пълно съответствие на националните законови разпоредби с изискванията на Директива 2006/126/ЕО относно свидетелства за управление на превозни средства и Директива 2011/94/ЕС за нейното изменение, която уеднаквява правилата относно периодичността на подновяване на свидетелствата и относно подкатегориите на превозните средства.

В съответствие с директивата се предлага свидетелството за управление на МПС да съдържа отличителния знак на Република България, отпечатан в негатив в син правоъгълник и ограден с дванадесет жълти звезди.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предложени промени и в Закона за движението по пътищата с оглед въвеждане на възможност за издаване на българско свидетелство за управление на МПС на лице, което е установило обичайното си пребиваване в България и издаденото му свидетелство от държава-членка на ЕС, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария е изгубено или откраднато.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Svidetelstvata-za-upravlenie-na-avtobusi-i-kamioni-shte-vazhat-5-godini-357596
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.