Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Фолклорен квартет "Китен" се завърна от фестивал в Турция
Автор: Екип Burgas24.bg 14:51 / 28.05.2012Коментари ()565
©
На 22 май фолклорен квартет "Китен" се завърна в България след петдневно участие в 35-тия международен фолклорен фестивал "Aksu Festival", който се проведе в Гиресун, Турция.

В международното състезание за народни песни участваха изпълнители от осем държави: България, Сенегал, Индонезия, Русия, Азербайджан, Кюрдистан, Малта и Турция. Богатото ни фолклорно наследство, което ни е запазило като българи и е нашата положителна атестация пред света, бе оценено високо на "Aksu Festival" и допринесе за заздравяването на интеркултурните ни отношения с Турция.

Още при пристигането си фолклорен квартет "Китен" в състав: Калина Иванова, Таня Петрова, Роса Георгиева и Славия Ангелова, беше гостоприемно посрещнат от организационния комитет с председател Юмер Джанел и директора на отдел култура и туризъм на Гиресун, Хасан Йошдемир. Гласовитите китенски изпълнителки получиха специално внимание и от губернатора Али Захин, чийто поздрави предадоха на кмета на община Приморско Димитър Германов. За достойното си представяне квартет "Китен" получи плакет и флаг със символа на фестивала от Керим Аксу, валия на град Гиресуна.

Фолклорната формация е създадена през 2007г. към народно читалище "Свобода 1948" - Китен, по повод 75 години от създаването на селището. Художествен ръководител е странджанската народна певица Златка Ставрева. Квартет "Китен" е носител на редица български и чужди награди. Целите му са да съхрани народностният фолклор, да продължи традицията на странджанско-тракийския край и да осигури приемственост между поколенията.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Folkloren-kvartet-Kiten-se-zavurna-ot-festival-v-Turciya-354989
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.