Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отличиха бургаски нотариус
Автор: Екип Burgas24.bg 11:54 / 17.05.2012Коментари ()871
©
Председателят на Регионалната колегия - Бургас към Нотариалната камара Станка Стайкова получи грамота от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи за лекторската й дейност в обучаването на бъдещите консули и дипломати в българските консулски представителства в чужбина.

Отличието се присъжда и за добро сътрудничество и контакти между министерството и Нотариалната камара на България.

То беше връчено на семинар на тема "Нотариусът в помощ на местната администрация и на консулите", който се проведе в Девин.

Над 200 присъстващи изслушаха лекция за статута, правомощията и задълженията на консула, изнесена от проф. Благой Видин, преподавател по международно публично право.

Нотариус Станка Стайкова разкри правни и практически проблеми при заверките и легализациите на документи в консулските ни служби, където по света се обслужват над 1 милион пребиваващи в чужбина български граждани. Тя обясни, че консулите и кметовете също така трябва да въвеждат своите пълномощни за разпореждане с недвижими имоти в електронния регистър на нотариусите, които да се проверят преди сделка, за да се избегнат измамите с фалшиви пълномощни от чужбина.

Като председател на Регионалната колегия - Бургас нотариус Стайкова работи активно за създаване и поддържане на международни контакти със сходни организации.

33 нотариуси от Регионалната колегия - Бургас наскоро посетиха Френската нотариална камара, кантората на парижкия си колега Пиер Тарад, срещнаха се и с български дипломати.

Париж е петото място, което нотариусите от регионална колегия при Апелативен съд Бургас посещават през последните четири години - Москва /2009г./, Санкт Петербург и Лондон /2010г./ и Берлин/2011г./.

В 2-часова среща с консула на Р България в Париж Иван Райчев и Марияна Райкова-Николова, директор на дирекция "Международни програми и проекти" в Министерството на правосъдието бяха обсъдени проблемите при изпълнението на нотариалните функции на българските консули зад граница. 170 наши сънародници в момента изтърпяват наказание лишаване от свобода във френски затвори и липсата на техни валидни документи за самоличност затрудняват консула при неговите нотариални удостоверявания.

Специфично за Франция е наличието на много осиновявания на български деца, като документите по тези досиета подлежат на заверка и легализация.

На френска територия следват около 4 000 български студенти.

В своята практика консулът ни в Париж годишно приключва общия регистър с около 5 000 записвания, в момента консулството е на регистър № 1600.

Във Френската нотариална камара бургаските нотариуси разговаряха с Кристин Мартенс, директор на Външен отдел на Висшия съвет на френския нотариат, която е специалист по международно право. Тя представи структурата, състава и организацията на Висшия съвет на френския нотариат, както и необходимото обучение за започване работа като нотариус във Франция. Най-малко 9-10 годишно обучение е необходимо, за да се стане нотариус.

На българските дипломати и френските домакини бургаските юристи подариха Нотариалния бюлетин на Нотариалната камара, Нотариалния алманах на Регионалната колегия Бургас за 2011 г., както и книгата за историческите ценности и паметници на България от проф. Божидар Димитров, дискове с фолклорна музика.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otlichiha-burgaski-notarius-352490
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.