Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Бургас тази година козунаците са с 10% по-скъпи
Автор: Екип Burgas24.bg 13:15 / 07.04.2012Коментари ()570
С 10% е увеличена цената на козунаците в Бургас в навечерието на Великден, каза Димитър Людиев, член на УС на Съюза на хлебопроизводителите. Реално на пазара един козунак струва между 2,20 и 2,50 лв. Всички останали производители и търговци, които не са коригирали цените си, всъщност не използват яйца, а яйчен меланж. Търсенето на козунаци тепърва започва, но е важно всеки бургазлия да намери производител, на който да се довери, че наистина използва яйца за направата на козунак.

Що се отнася до изказването на земеделския министър хората сами да си правят козунак, Людиев каза, че когато се произвеждат големи количества, вкусът и ферментацията на продукта са по-различни, а и самото производство на козунак в къщи излиза минимум 2 пъти по скъпо.

Тъй като в последните години в търговската мрежа се продават видове козунаци, които не са много характерни за българската традиция, Людиев обясни че от тях все пак се продават единични бройки и за направата им се използват предимно готови миксове и подобрители.

"Ако се ползват старите технологии, които са сложни, цените са високи. Например за производството на истинско панетоне са нужни 3 дни, за да се използва естествената ферментация", обясни Людиев.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Burgas-tazi-godina-kozunacite-sa-s-10-po-skupi-342935
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.