Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В "Комлука" често имало трафик на бременни жени
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 04.04.2012Коментари ()807
© Burgas24.bg
Три жени са настанени в Приюта за жертви на трафика на хора в момента, съобщи секретарят на местната Комисия за борба с трафика на хора. Те са жертви на международен трафик с цел сексуална експлоатация. Жените са върнати от чужбина в България.

Приютът започна дейността си през декември миналата година. През този период са били настанени общо шест лица, уточни Янева. Целта ни при настанените в момента жени е да се почувстват първо на безопасно място и да се успокоят, защото те са преживели шока и стреса от експлоатацията в чужбина, а след това и на водене на съдебно дело, което е не по-малко травмиращо за тях. Те свидетелстват в чужбина и имат многобройни здравословни проблеми. предприемаме различни мерки за реинтеграция. Една от жертвите на трафик на хора посещава курс по козметика и по немски език. Перспективата им е да си намерят работа, да бъдат самостоятелни и постепенно да започнат да се справят сами извън проституцията и трафика.

Около 46 дела са водени за последните три години в Районния и Окръжния съд като най-голям брой от тях са за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. 10 от тях са за трафик на бременни жени с цел продажбата на бебетата им в Гърция. Това са най-честите форми на трафик на хора в нашия регион.

Миналата седмица бяха задържани три лица от ромски произход като тяхната дейност беше именно трафик на бременни жени с цел продажба на бебетата им. Янева е била в ромската махала в Бургас "Комлука" заедно с немска телевизия. Причината е била именно този вид трафик на бременни жени. Янева обясни, че са влезли в къщите, в които са били допуснати и са разговаряли с жените.

"Оказа се, че може би не е преувеличено, не знам дали ще бъда точна, но казаха, че в целия квартал се случва това и едва ли не във всяка къща, особено в най-бедните райони на "Комлука", където жените имат по пет-шест деца и се грижат сами за тях, нямат съпрузи и мъже и единственият вариант е да продават или себе си или някое от децата за да могат да изхранват останалите", обясни тя.

"Това за съжаление е доста често случващо се в ромските квартали на Бургас и една само малка част от тези случаи стигат до полицията и съда, защото дори да имаме информация за такива случаи самото доказване на това престъпление е много трудно, защото няма свидетели, които да могат да факти, трудно доказуемо е", категорична бе Янева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Komluka-chesto-imalo-trafik-na-bremenni-zheni-342231
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.