Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Комети" ще возят туристи от Бургас до Истанбул
Автор: Екип Burgas24.bg 12:56 / 21.03.2012Коментари ()6288
©
Няма да позволя да имате повече проблеми с газа. Това обеща турският премиер Реджеп Ердоган на българския си колега Бойко Борисов по време на съвместно заседание на двете правителства в Анкара. Ердоган лично съдействал споразумението за свързването на газопроводите ни да се подпише още веднага, обясниха от нашата делегация.

В началото на деня имаше притеснения, че турската държавна газова компания няма нужния лиценз, за да парафира документа. По-късно проблемът беше решен с енергичната намеса на Ердоган, за което Борисов специално му благодари. Икономическите министри на двете страни имат 2 месеца, за да подготвят документите за тръбата. Засега не са ясни какви са параметрите на газопровода. Според експерти и за двете държави ще е изгодно капацитетът на тръбата да е от 5 - 10 млрд. куб. метра, което би я направило истинска алтернатива за доставките по Южния газов коридор.

След разговора си с Ердоган Бойко обяви, че се подготвя среща между премиерите на България, Турция и Гърция, за да се ускорят хидроенергийните проекти "Тунджа" и "Марица".

Преди това Борисов ще събере във Варна Ердоган и катарския му колега на форум през май за възможните инвестиции на двете държави в България. Комети пък ще возят туристи от Варна и Бургас до Истанбул. По време на срещата в Анкара беше подписана съвместна декларация за създаването на Съвет за сътрудничество на високо ниво. Вчера беше подписано и споразумение за фериботните връзки между пристанищата на България и Турция.

Два часа заседаваха съвместно правителствата на България и Турция в Анкара. В него взеха участие осем български министри и бяха подписани 17 двустранни споразумения.

По думите на турския премиер отношенията между двете държави са на много високо ниво. И въпреки че българският износ за Турция е достигнал през 2011 г. 3,37 млрд. долара, Ердоган посочи, че обема на стокообмена не задоволява двете държави и трябва да се ускори.

"България е най-важният търговски партньор на Турция на Балканите", каза той. Според него трябва да се ускори и решаването на проблемите с наводненията, които Тунджа, Марица и Арда предизвикват. От своя страна премиерът Борисов пък посочи, че следващата година започва строежът на "Горна Арда". За решаване на проблема с другите две реки ще трябва да се включи и гръцката страна.

"Имаме наследство, което трябва да запазим, поправим и реставрираме", категоричен беше Ердоган, който допълни, че това е исторически мост между двата народа и ще доведе до тяхното сближаване. Той се обърна към българския министър на културата с думите: "Вежди бей е човек на изкуството" и беше категоричен, че министърът е един голям плюс, който трябва да се използва. Ердоган се похвали също така, че е получил статуетка от Рашидов. Той благодари и на Борисов, че турските граждани вече пътуват спокойно в България, докато преди са били бити и обирани. Двамата са се разбрали догодина турското правителство да върне жеста и в София ще се проведе второ съвместно заседание.

Преди срещата си с Ердоган българският премиер разговаря и с турския президент Абдуллах Гюл. Двамата са се обединили около мнението, че двустранните отношения са приятелски и най-добрите досега. Министър-председателят и турският президент споделиха взаимните си разбирания, че основна задача на страните е да строят и изграждат стратегическите си обекти, като изразиха мнението, че с това регионът ни ще стане по-привлекателен и добър за живеене.

Гюл и Борисов определиха визитата на българската правителствена делегация като важна за решаване на приоритетните за страната ни теми - стартиране на изграждането на междусистемната газова връзка и синхронизиране на жп линии и проекти. Като важно за насърчаване на туризма и двустранното икономическо сътрудничество беше отбелязано и строителството на четирилентов път Варна-Бургас-Истанбул и бърз воден транспорт между тях.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 7
01.07.2013 »
19.06.2013 »
23.05.2013 »
26.10.2011 »
25.07.2011 »
16.07.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница
Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Kometi-shte-vozyat-turisti-ot-Burgas-do-Istanbul-338408
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.