Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Инспекцията по труда в Бургас с 351 проверки през февруари
Автор: Екип Burgas24.bg 13:17 / 16.03.2012Коментари ()1082
През месец февруари до настоящия момент служителите на Инспекцията по труда в Бургас са извършили 351 проверки и са проверени 330 предприятия. 46 от тях се проверяват за първи път. Работещите в проверените предприятия са 12 729 души. Това обяви Красимира Георгиева, началник отдел "Административно-информационно и правно осигуряване" в дирекция "Инспекция по труда" в Бургас по време на провелата се днес съвместна пресконференция на Регионална дирекция по заетостта, дирекция Бюро по труда, Областна инспекция по труда и дирекция Социално подпомагане.

През същия период 94 от направените проверки са по повод постъпили сигнали и жалби от граждани. 80% от тях са свързани с неизплащане на трудови възнаграждения на работниците или нарушения при предоставянето на документи удостоверяващи прекратяване на трудови правоотношения. Извършени са 13 проверки съвместно с други контролни органи- МВР, НАП, КЗП. Най-голям брой от извършените проверки са в отраслите ресторантьорство, търговия, строителство и производство на облекло. Констатирани са 1 349 нарушения, за отстраняването на които инспекторите са дадени 1 317 задължителни за изпълнение предписания. По-малка част от констатираните нарушения, 281,са по осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

Най-често нарушенията са свързани с провеждането на инструктажите по безопасна на работа съответно начален, на работното място и периодичен. Не се провежда обучение на длъжностните лица, които отговарят за безопасни условия за труд в предприятията. Има пропуски и при извършената оценка за риска от страна на работодателите. Това са основно нарушенията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Голяма част от установените нарушения са по трудовите правоотношения- 915. Свързани са основно със заплащането на труда, с неизплащане на допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж, професионален опит, не се заплаща положения труд на официални празници, както е регламентирано в Кодекса по труда, не са пълни трудовите договори на наетите работници и служители. Установени са и нарушения, свързани с работното време.

Трудовите договори са сключени при едни условия съответно се полага труд повече от времето, което е регламентирано. За същия период са съставени 63 акта за установени административни нарушения, като 24 от тях са за липса на сключени трудови договори в писмена форма и 9 акта са съставени за невръчени документи. 7акта са за неизпълнени задължителни предписания, дадени при предходни проверки от Инспекцията по труда и 4 акта за установено нарушение за неоказване на съдействие на контролен орган. Най-много са съставените актове по трудовите правоотношения-38. Основно са съставени на юридически лица. Най-голям е броят на съставените актове в строителството, като там основно са пропуските при осигуряване на добри условия за работа и са открити хора без трудови договори.

През февруари месец са извършен проверки на територията на общините Айтос и Камено във връзка с подписано рамково споразумение между Агенция за социално подпомагане, Национално сдружение на общините в РБългария и Изпълнителна агенция главна инспекция по труда, където ангажиментът на Инспекцията по труда е да следи за това дали се осигуряват безопасни и здравословни условия за труд на лицата, които подлежат на социално подпомагане, полагащи обществено полезен труд в рамките на 14 дни. При тези проверки не са установени нарушения от страна на общините и на Агенцията за социално подпомагане.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Inspekciyata-po-truda-v-Burgas-s-351-proverki-prez-fevruari-337204
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.