Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Студенти вече се обучават и в отделението по "Съдова хирургия"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:42 / 08.03.2012Коментари ()565
© Burgas24.bg
И отделението по "Съдова хирургия" към Бургаската болница получи трето ниво на компетентност от Министерството на здравеопазването. Това съобщи началникът на отделението - д-р Валентин Василев. Така студенти по медицина могат да специализират там.

Трето ниво се присъжда само на университетски болници, които отговарят на критериите за обем и сложност на операциите, брой персонал и необходима апаратура.

По време на акредитацията на болницата миналата година, отделението защити второ ниво.

"През 2011 г. сме извършили повече от 500 съдови операции, като 250 от тях са големи реконструктивни - едни от най-сложните в съдовата хирургия. Третото ниво на компетентност е признание за нас, защото отделението работи от година и половина и за това време успяхме да направим наистина голям обем от дейности", каза д-р Василев.

Отделението разполага с доплеров ехограф, който играе основна роля за диагностиката и установяването на вида на съдовите заболявания, както и с необходимите съдови протези, които се използват при заместване на увредения съд. Методичен ръководител на отделението е доц. д-р Таньо Кавръков.

"В неделя по спешност направихме аортобифеморален байпас. Това е най-сложната операция в съдовата хирургия. Днес отново имаме подобен случай. Затова при нас сложните операции са се превърнали в рутина", допълва д-р Василев.
Само за първите два месеца на тази година в отделението са извършени 112 операции.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Studenti-veche-se-obuchavat-i-v-otdelenieto-po-Sudova-hirurgiya-335030
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.