Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Без огради по пътя към плажовете след нов закон
Автор: Екип Burgas24.bg 10:45 / 28.02.2012Коментари ()559
© Burgas24.bg
И най-баровските плажове по Черноморието ще са достъпни за всички това лято. Триковете на частници, които слагат огради, спиращи хората по пътя до морските ивици ще станат невъзможни с новия закон за устройство на черноморското крайбрежие. Регионалното министерство, което е вносител на проекта, организира обществено обсъждане на промените във вторник, предаде Дартс Нюз.

Една от новите разпоредби въвежда изискването за "безплатен пешеходен достъп до морски плажове". Досега текстовете не бяха толкова конкретни и въпреки правилото за свободно придвижване, собственици на имоти намираха начин да сложат препятствия към морския бряг.

Новите правила ще задължат концесионерите да определят свободна зона на плажа, като хората там трябва да имат равен достъп до морето с тези, които ползват платени шезлонги и чадъри. Идеята е почиващите да могат спокойно да разположат своите плажни принадлежности, а не да се бутат един в друг. Свободната зона трябва да бъде обозначена с табели, гласи проектозаконът. Безразборното разполагане на кръчми и заведения по плажа също ще бъде забранено. Ресторантите и заведенията за бързо хранене не могат да заемат повече от 2 % от активната плажна площ, е записано в проекта.

Той предвижда увеличаване на срока за отдаване на концесия на плажовете от 10 на 15 години. Въвеждат се обаче и по-строги условия за бъдещите концесионери. Освен че не трябва да са осъждани, те не могат да имат дългове или пък да са лишени от правото да осъществяват търговска дейност. Концесионер не може да бъде и човек, който има просрочени парични задължения към работниците и служителите, на които е работодател.

Предвиждат се глоби за добив на пясък от морските плажове и пясъчните дюни. Физическите лица ще се наказват от 500 до 5 000 лева, а едноличните търговци и юридическите лица - до 10 000 лева.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bez-ogradi-po-putya-kum-plazhovete-sled-nov-zakon-332595
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.