Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бракониери шутирали поредния шеф на ИАРА
Автор: Екип Burgas24.bg 13:11 / 15.02.2012Коментари ()877
©
Бракониери взеха главата на поредния шеф на звено Североизток на Изпълнителната агенция "Рибарство и аквакултури" (ИАРА) Сашко Грудев. Само 6 месеца след като беше назначен на поста, Грудев е получил заповед да го освободи заради обективна невъзможност за изпълнение на трудовите задължения. Той бил уволнен заедно с още трима служители на инспекцията. По думите на Грудев в основата на всичко стоят силното бракониерско лоби в града, както и неговата обвързаност с ключови фигури в инспекцията. Самият той неколкократно сигнализирал в централното управление в София за корупционните практики, на които се натъкнал в хода на работата си. Никой обаче не му обърнал внимание. Преди 20 дни тримата му подчинени, които са също освободени в понеделник, написали писмо до премиера Бойко Борисов, както и до шефа на ИАРА, в което подробно обяснявали при какви нарушения се работи във Варна. Вместо да последва корекция и корумпираните служители да се уволнят, се бутнал столът на онези, които искали порочните практики да се прекратят. "Подкрепих писмото и също като тях се оказах неудобен. Абсурдното е, че се уволняват тези, които искаха промяна", коментира Грудев.

Той заяви, че основна роля в цялата акция имат бракониерите на калкан, които безогледно използват тралове, а уловите им надвишават в пъти позволената на България квота. При разрешени 43 тона за миналата година по думи на самите рибари се ловят над 600 тона калкан годишно, посочи вече бившият началник. Дори и чисто документално ставало ясно, че има контрабанда. "За миналата година до 12 декември квотата беше изпълнена на 22%. Само за 15 дни позволените количества се достигнаха. Да не би през цялата година да не са хващали", пита уволненият шеф. Механизмите за незаконен улов най-често били свързани с невписани количества в корабните дневници.

Повечето бракониери дори не се и криели, че ползват тралове, а инспекторите в ИАРА си затваряли очите за това, макар ясно да ги виждали на контролните монитори във ведомството. Често саботираха работата ми, информация за проверките редовно изтичаше, каза още Грудев.

Източник: в. "Народно дело"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Brakonieri-shutirali-poredniya-shef-na-IARA-329295
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.