Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Токовите удари съсипаха топлопреносната мрежа в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 08.02.2012Коментари ()1368
© Burgas24.bg
Поредните токови сривове, прекъснали парното в Бургас на 7-ми февруари, предизвикаха огромни щети по цялата топлопреносна мрежа в града. Поредицата от 5 неуспешни включвания на електрозахранването са предизвикали хидравлични и термични удари в системата на ТЕЦ-а и многобройни течове по трасето. Близо 6 пъти се е увеличило количеството вода, която се налага да бъде добавяна в системите, за да се осигури необходимото топлоподаване. Местата на три от по-големите течове са открити, но при сегашните метеорологични условия отстраняването им ще отнеме няколко дни. Ремонтите ще наложат и временно спиране на парното в засегнатите райони.

За да се компенсират огромните течове на гореща вода в топлопреносната мрежа непрекъснато се добавят по 30 куб.м вода на час. Водата трябва да бъде предварително омекотена и подгрята. Участъците, в които има течове, са подземни. Изключително трудно е да бъдат открити и отстранени. Аварийните екипи на Топлофикация не са спирали работа от началото на аварийната ситуация и правят всичко възможно по отстраняването на множеството последващи повреди. Все още е рано да се прогнозира цялостният размер на щетите.

Бургас остана без парно рано в мразовитата сутрин на 7 февруари, когато заради прекъснати далекопроводи бе преустановено енергоподаването към Топлофикация. Няколко пъти неуспешно НЕК направи опити за кратко да подаде електронапрежение към подстанцията в Лозово, за да бъде стартирано автономното захранване на топлоцентралата.

"Само благодарение на съдействието на екипите от НЕК и доброто взаимодействие лично с инж. Марин Николов - ръководител на териториалното диспечерско упревление "ЮГ" - Пловдив, успяхме да пуснем топлоподаването към Бургас няколко часа след срива. Това бе единствената помощ, която реално получихме в рисковото положение да не оставим стотици хиляди граждани без топлина в тежките зимни условия", коментира изпълнителният директор инж. Въльо Дучев.

В 15.30 часа на 7 февруари топлоподаването към града бе възстановено, като ТЕЦ-ът заработи в автономно електрозахранване "на остров". Едва в 10.30 ч. на 8 януари дружеството е включено в енергийната система на страната и възстанови доставките на електрическа енергия към националната енергосистема.




Още по темата: общо новини по темата: 177
23.03.2012 »
19.03.2012 »
12.03.2012 »
03.03.2012 »
28.02.2012 »
27.02.2012 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Tokovite-udari-susipaha-toploprenosnata-mrezha-v-Burgas-327502
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.