Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Красимира Пеева: Бургас трябва да има хоспис за онкоболни
Автор: Екип Burgas24.bg 14:14 / 04.02.2012Коментари ()1315
© Burgas24.bg
Днес е Световния ден за борба с рак, по този повод в КЦ "Морско казино" бе представен филм по темата, който разказва историите на хора с това заболяване и какви трудности са срещнали те при лечението си. Красимира Пеева - председател на УС на СНЦ "Онкоболни и приятели", които са направили филма, инициират и обществена дискусия, на която са поканили лекари, представители на Община Бургас, за да изложат проблемите си. 

По думите на Пеева, въпреки че община Бургас прави големи инвестиции за лечение на рака, например линейният ускорител за лъчетерапия, който ще бъде закупен, но са нужни още усилия за изграждането на хоспис и рехабилитационен център. "Въпреки че проблема с лечението на онкоболни е общодържавен, на местно ниво може да се помогне с едно социално предприятие за хората, които не могат да работят по професията си, там да изработват сувенири или нещо друго, така те ще могат да се реализират и да се чувстват необходими на обществото. 

Изграждането на рехабилитационен център в Бургас или на Минералните бани, в който не само онкоболните, но най-вече те, да се възстановяват след лъче- и химиотерапия. Един хоспис, в който в последния стадий болните да получават медицински грижи, макар и срещу заплащане. Така няма да натоварват близките си, голяма част от които са принудени да напуснат работа, за да полагат нужните грижи за болния си родител или син", каза Пеева. 

Тези предложения ще бъдат връчени на кмета и на Консултативния онкологичен център, за да може да се подобри работата.


Източник: радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Krasimira-Peeva-Burgas-tryabva-da-ima-hospis-za-onkobolni-326209
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.