Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекари и фармацевти от Бургас ще съдят Здравната каса заради глоби
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 25.01.2012Коментари ()746
© Burgas24.bg
Лекари и фармацевти от Бургас ще съдят Здравната каса заради наложени им глоби за това, че отпускат на хронично болни пациенти повече лекарства за месец от заложеното в действащият Национален рамков договор, предадде репортер на Burgas24.bg.

В него е записано, че всеки пациент има право само на 3 безплатни лекарства за едно заболяване в рамките на 30 календарни дни.

Глобяват се и лекари и фармацевти. Собственик на аптека обяснява , че е глобен за това, че в рамките на 30 дена изпълнява рецепта и дава на болен 4 безплатни лекарства за едно и също МКБ (заболяване) , за едно и също заболяване.

Глобен е и общопрактикуващият лекар, който се е съобразил с мнението на лекар-специалист, според който пациентът трябва да смени медикаментите, защото преди това изписаните не му действат добре.

И лекари и фармацевти са категорични, че в Националния рамков договор има пропуски. По думите им от 2000-ата година в договорите с касата никъде не е опоменавано как се процедира при изписването на повече от 3 лекарства за МКБ от специалист , при смяната на лечението от специалист.

От РЗОК в Бургас обясняват, че договорът е подписан тристранно и те са контролиращ орган. Уточняват, че пациентът не е ощетен защото в случая говорим за хронично болни пациенти, които имат право да получават по здравна каса лекарства с рецептурна бланка, наш образец.

Дори препоръчват "ако е животозастрашаващо състоянието има лечебни заведения за болнична помощ, където пациентът може да бъде настанен да се овладее състоянието му или проблем. А пък ако се налага терапията да бъде променена в условията на извън болничната медицинска помощ в следващия период т.е. в следващите 30 дни може да бъде извършена и тази промяна"

Санкционираните лекари са на друго мнение , но обясняват, че за да не плащат глоби вече ще се съобразяват с пропуските в договора. Въпреки това вече са заведени дела срещу здравната каса.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Lekari-i-farmacevti-ot-Burgas-shte-sudyat-Zdravnata-kasa-zaradi-globi-323205
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.