Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
До 4 млн. птици годишно минават над Бургас при миграция
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 23.01.2012Коментари ()740
©
Три-четири милиона екземпляра птици годишно минават над Бургас по време на миграция, каза директорът на ПЗЦ "Пода" Константин Господинов. Защитената местност "Пода" представлява едно от най-редките в страната местообитания, съчетаващо богата мозайка от естествени свръхсолени, солени, полусолени и сладководни водоеми.

"Ето защо на площ само от 1 кв. м. са установени над 275 вида птици. Това прави мястото едно от най-богатите на птици в цяла Европа. Бургас и самата местност са на миграционния път "Виа понтика". Над нас всяка година прелитат над 75% от европейската популация на белия щъркел, което прави над 250 000 птици. 100% от популацията на розовия пеликан минава от тук. Общо птиците, минаващи по време на миграция над Бургас се изчисляват на три-четири милиона екземпляра годишно", обясни той. В защитената местност се намира единствената смесена колония на чапла по Българското Черноморие.

На едно място гнездят бялата лопатарка, сивата, ръждивата, малката бяла чапла, гривестата и нощната чапли, заедно с малкия корморан. В местността ловува и екземпляр от най-големия орел в Европа-морския орел. Тук се среща и най-малкият бозайник в Европа - етруската земеровка. Той се среща на още две места в България - Атанасовското езеро и Езерото сребърна. В защитената местност може да се наблюдава и най-голямата змия в България- пъстрия смок. Целогодишно в защитената местност са установени над 275 вида птици, допълни Господинов. Предварителните резултати от среднозимното преброяване на водолюбивите птици, което бе в средата на месеца, сочат, че за пореден път птиците доказват, че са индикатор за промените в средата, категоричен е той.

"През настоящото преброяване бяха установени далеч по-малко птици в сравнение с по-студени години. В местата, където има чести струпвания на водолюбиви птици, бяха установени ниски числености, същевременно бяха наблюдавани видове, които у нас се срещат предимно през лятото. Някои от тях всъщност са останали тук, а не са отлетели. Наскоро видяхме четири лопатарки в защитената местност, които отдавна трябваше да са отлетели на юг. Колегите от останалата част на страната бяха наблюдавали бели и черни щъркели и други видове, които са нехарактерни за този сезон. Топлото време у нас и Северна Европа по време на преброяването не мотивира птиците да мигрират", обясни Господинов.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Do-4-mln-ptici-godishno-minavat-nad-Burgas-pri-migraciya-322674
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.