Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Светлозар Костов поиска по-голям щат за спецпрокуратурата
Автор: Екип Burgas24.bg 09:32 / 05.01.2012Коментари ()588
Прокурорът от Бургас Светлозар Костов, който оглави първоинстанционната специализирана прокуратура през юни т.г., иска по-голям щат. Това стана ясно вчера, когато бе първият работен ден на спецобвинението и Специализирания наказателен съд. Те ще поемат всички дела за организирана престъпност, които досега бяха подсъдни на окръжните магистрати.

Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления.

Прокурорът Светлозар Костов бе избран от ВСС през лятото с 15 гласа "за", един "против" и двама въздържали се. Магистратът стана известен с фразата си, че е "вързал кънките" на фигуриста Максим Стависки, след като Апелативният съд в Бургас измени присъдата на шампиона за причинената от него катастрофа с жертва от условна в ефективна. По-късно ВКС окончателно осъди Стависки условно.

В новия спецсъд още в първите дни на годината ще бъдат прехвърлени делата за организирана престъпност, които са били внесени в редовите окръжни съдилища, но не им е даден ход. Според Костов това са около 80 дела, а още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също ще бъдат прехвърлени в новите звена, но след приключването им.

Дали разследванията и процесите ще текат по-бързо обаче е под въпрос заради малкия брой специализирани съдии и прокурори - общо 53.

Висшият съдебен съвет (ВСС) трудно попълни щата на спецсъда и прокуратурата, тъй като повечето от кандидатите се провалиха на първия изпит. Структурите бяха окомплектовани окончателно едва в края на декември, а конкурсите за съдебни служители още текат.

Председателите на новите съдилища също бяха избрани трудно. Едва от третия опит Георги Ушев оглави Специализирания съд, а Даниела Росенова бе назначена за председател на апелативната инстанция.

За да заработят спецзвената, бяха отпуснати няколко милиона лева, напомни БТА. Висшият съдебен съвет гласува и 2,5 млн. лева за изграждането на специализиран арест. Пристроеното специално крило има 10 килии за по четирима арестанти и две помещения за защитени свидетели. Предвидени са отделни входове за магистрати.

Специализираният съд ще заработи първоначално с пет заседателни зали, които се оборудваха до последно. За първи път в България вече има и съдебна зала, в която арестанти ще стоят зад стъклена преграда. Към двете специализирани спецсъдилища ще работят 30 охранители. От тях 23-ма са за охрана, а другите седем са за конвоиране.

Близо два милиона лева бяха отпуснати и за заплати на всичките 134 човека в специализираните съдилища и прокуратури.

Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 човека - 25 в първоинстанционния и 16 в Апелативния съд, 30 в първоинстанционната и 10 в по-горната спецпрокуратура.

Милион и 660 хил. лв. ще са режийните разходи на двата спецсъда и прокуратурите до края на годината. Около милион и 900 хил. лв. струва обзавеждането и техниката. Общо 800 хил. лв. от тях отиват само за компютри.

Към всички тези пари ВСС отпусна и средства за осигуровки на работещите и други видове плащания. Те са в размер на още около 800 хил. лв. Така общо за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури отиват близо шест милиона и 400 хил. лв.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Svetlozar-Kostov-poiska-po-golyam-shtat-za-specprokuraturata-317675
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.