Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ДАНС организира обучения за бургаски счетоводители
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 25.11.2011Коментари ()1227
© Burgas24.bg
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) спешно ще организира обучения за счетоводители. Това стана ясно след среща на депутати с ръководството на агенцията.

Обученията се налагат заради приети през лятото промени в два закона - за мерките срещу изпирането на пари и за мерките срещу финансиране на тероризма. С тях счетоводителите се натовариха с нови функции - да следят за мръсни капитали и при съмнения да сигнализират в ДАНС.

До 11 декември тази година всяка счетоводна къща, както и самостоятелно действащи лица трябва да приемат вътрешни правила и да ги изпратят за одобрение в ДАНС.

Оказа се, че много счетоводители са недоволни от новите задължения. Интернет форуми се напълниха с въпроси относно прилагането на закона. Неяснотите продължават, въпреки че на интернет сайта на ДАНС са качени ясни и подробни критерии, по които счетоводителите ще душат за съмнителни сделки, операции и клиенти.

За да разяснят темата, от ДАНС ще проведат курсове на 15 и 16 декември т. г. Те ще са в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

С промените в закона счетоводителите и частните съдебни изпълнители се присъединиха към 30-те гилдии, които следят за съмнителни капитали, в това число нотариуси, брокери на имоти, банки, застрахователи, обменни бюра. В ДАНС докладват и институции като БНБ, Агенцията за приватизация, Националната агенция за приходите и агенция "Митници", Централният депозитар.

Източник: в "Труд"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/DANS-organizira-obucheniya-za-burgaski-schetovoditeli-307737
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.