Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Регионалният бургаски музей се готви за 100-годишнината си
Автор: Екип Burgas24.bg 16:38 / 14.11.2011Коментари ()603
Регионалният бургаски музей се готви да отбележи 100 години от основаването си. Музеят е основан през 1912 година малко преди началото на балканската война. "Създаден е от ентусиасти, между които учители, интелектуалци, доктори, ученици в горен гимназиален клас. Тогава в България се проявява интересът към наследството и по-точно към археологическото, и за това той е създаден като археологическо дружество с музей и се нарича Деултум - Дебелт", каза директорът на регионалния музей Цоня Дражева.

За това до 2002 година археологическия резерват Деултум е бил към бургаския музей, но след създаването на общинския музей в Средец преминава към него. За празничната юбилейна година са планирани няколко изложби, на една от които ще бъдат представени и най- новите и реставрирани археологически находки от Дебелт, предстоят и две научни конференции, едната която ще е посветена на музейното дело на бургаски регион. За сега програмата не окончателно направена, тъй като все още не е ясно дали държавата ще отпусни допълнително средства на музея по повод годишната, ще се чака и общинско финансиране, което зависи от решението на бургаските общински съветници. Ще се търсят и дарители, но годината е трудна, каза Дражева.

Честванията на 100-годишнината на музея ще са в края на другата година. Бургаският музей всъщност поставя началото на много от музеите които съществуват сега в региона - Несебър, Средец, Царево, Поморие, Малко Търново, които са започнали отначало като градски сбирки и филиали на бургаския регионален музей. "То е ясно - всички заедно ще празнуваме", каза Цоня Дражева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Regionalniyat-burgaski-muzei-se-gotvi-za-100-godishninata-si-304707
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.