Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бронзова глава на римски император показаха в Деултум
Автор: Екип Burgas24.bg 14:26 / 07.11.2011Коментари ()661
Уникалната бронзова глава на римския император Септимий Север/193 г. - 211 г/, открита в колонията Деултум, беше показана след реставрация за първи път в Археологическата база в Дебелт. Според историческите документи статуята на първия император от династията на Северите е била взривена при пожар причинен от нашествията на готите в средата на ІІІ век. От нея до наши дни са останали само главата и дясната ръка. Находката е открита през 1987г. при археологически проучвания на Храма на императорския култ в Деултум от доц. Петър Балабанов.

Тя е реставрирана едва през 2010-2011 г. по проект "Консервация, реставрация и социализация на археологически паметници от римската колония Деултум до с.Дебелт". Проектът е одобрен и финансиран от Американският научен център- София с подкрепата на фондация "Америка за България". Стойността на извършените консервационни и възстановителни дейности е 25 000 лв.

"Подобни паметници се откриват много рядко. Освен на Септимий Север у нас са намерени и бронзови отливки на главите на римския император Гордиан и на тракийския цар на Севт ІІІ.Тази находка е с изключителни художествени качества", обясни Красимира Костова, директор на Исторически музей в гр. Средец.

В хода на проучванията учените установяват, че статуята е била в съотношение 1.5 към човешкия ръст с тегло на главата над 15 кг. Вероятно върху главата е имало лавров венец, който е бил с панделка. Според археолозите фигурата се е намирала в ъглова част на храма и е била с вдигната дясна ръка - поздравителния жест на императора. Със сигурност може да се твърди, че местни майстори са изработили статуята на Септимий Север, защото употребените материали са от околния район. За паметника е използван метал, добит в рудниците на Медни рид и Върли бряг, категорична е археоложката Красимира Костова.

Освен императорската глава и дясна ръка, сред възстановените общо 82 културните ценности са обици, пръстени, монети, стъклени балсамарии, епиграфски паметници, предмети на бита и интериора.

Сбирката е забележителна и с бронзова чаша "секстарий"- лично притежание на император Валент/ 364 г. - 378 г/. Тя е била изработена в чест на военна победа, по нея има латински надпис и лавров венец. Според сведенията чашата се е озовала в Дебелт по време на готските нашествия в Тракия през 377-378г. Археолозите предполагат, че Валент я подарява на своя пълководец, водил преговорите с готите преди битката пред Адрианопол.Самият Валент намира смъртта си в прословутата битка през 378г.

Главата на император Септимий Север и останалите движими антични паметници ще бъдат експонирани в новия музей в Археологическия резерват "Деултум". Той ще бъде изграден за две години със средства от ЕС по спечелен проект на община Средец на стойност около 3 млн.лв.

Източник: Дарик



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Bronzova-glava-na-rimski-imperator-pokazaha-v-Deultum-302707
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.