Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
3 жалби оспорват резултатите от местния вот и избора на съветници в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:40 / 04.11.2011Коментари ()1700
© Burgas24.bg
Три жалби има внесени в Бургаския административен съд за оспорване резултатите от изборите, стана ясно на пресконференция дадена от председателят на общинската избирателна комисия Елка Стоянова и Светла Каменова, заместник-председател и говорител.

Две от жалбите са внесени от кандидата за кмет Георги Иванов и касаят резултати както за избора за кмет, така и за общински съветници, а Мария Инджова е внесла жалба само за избора на съветници. От ОИК Бургас не се притесняват относно изхода и решението по жалбите, но отказаха коментар, като такъв ще направят само в съдебна зала. Според заместник-председателят на общинската комисия тези жалби, са в резултат на това, че хора с недостатъчни качества отчитат резултатите от изборите. Според Каменова вота следва да се отчита от хора, които са знаещи и можещи.

"Изборната администрация трябва да е постоянно действащ органи. Това че ЦИК е постоянно действащ орган не прави по-точен начина на отчитане на вота. Вотът се отчита от хора, които понякога ние назначаваме в 7 ч сутринта. В тази връзка дори бихме могли да излезем с идеи и препоръки как може да се случи това- например съдебните заседатели във всеки район се определят с решение на общинския съвет, защо да не се предвиди в изборното законодателство една постоянно действаща изборна администрация. Нека да има квотен принцип, но всички хора да са елита от всички представители на партиите, защото те посочват членовете си на СИК", посочи Каменова.

Тя благодари на членовете на секционните избирателни комисии като за втория тур от изборите отказали се такива почти няма. Председателят на ОИК Бургас Елка Стоянова посочи, че в изборния ден е имало около 15 сигнала като на всеки е отреагирано като е бил изпратен представител на общинската комисия на място. В 100% от случите тези сигнали се оказват неоснователни. Относно досъдебното производство, което Областна дирекция на МВР образува за купуване на гласове, тя каза, че той не минава през ОИК, а е от компетенциите на разследващите органи.

Вече има изработен график за изплащане възнаграждения на членовете на СИК като за втория тур парите са увеличени с 10 лв за всички правопропорционално.

Елка Стоянова, даде много добра оценка на свършеното от общинската избирателна комисия имайки предвид че изборите бяха във формат 2 в 1 и че има нов изборен кодекс. Около 3,6% са недействителните бюлетини в Бургас.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 339
11.05.2012 »
17.02.2012 »
28.11.2011 »
10.11.2011 »
07.11.2011 »
04.11.2011 »
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/3-zhalbi-osporvat-rezultatite-ot-mestniya-vot-i-izbora-na-suvetnici-v-Burgas-302006
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.