Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
2124 лева на месец са нужни за 4-членно семейство, според КНСБ
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 02.11.2011Коментари ()736
© Burgas24.bg
Средно 531,04 лева са били необходими за издръжката на българина през последните три месеца, сочи оценката на КНСБ. Според президента на синдиката Пламен Димитров за нормален живот на 4-членно семейство към края на септември са били нужни общо 2124 лева.

Според анализа с 5,8% е поскъпнала издръжката в сравнение със същия период на миналата година. Димитров предупреди, че това не включва увеличението на цените на природния газ.

Според статистиката на синдиката цените на хранителните стоки през летните месеци са намалели с 0,6 процента, а на останалите са поскъпнали с 4,9 процента. Намалението на хранителните стоки се отразява главно заради традиционното поевтиняване на летните плодове и зеленчуци. При нехранителните има увеличение на разходите за поддръжка на жилището, на учебните пособия, на болничните услуги, каза Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Нивото на границата на бедност според анализа е 199,59 лева, което е увеличение с 5,7 на сто спрямо миналата година. На всеки 20,82 лева, изтеглени от спестяванията на едно лице, се падат по 13,74 лева внесени по влогове.

От синдиката твърдят, че с 1,4 процента е намаляла заетостта за третото тримесечие, а в бюджетните организации няма намаление на заетостта, но работната заплата спрямо миналата година е намаляла с 1,6 процента. Под границата на бедност са 27,5 процента от заетите лица в страната.

По думите на Димитров над 30 процента от заетите работят в икономически дейности с ниска работна заплата, а 118 446 души в страната са на минимално възнаграждение. Ръстът на производството в някои отрасли дава основание на КНСБ да иска увеличаване на работната заплата в тях, като Димитров посочи, че с 11 на сто са увеличени заплатите в сектора "Производство на въглища" заради повишения със 17 на сто ръст на производство.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/2124-leva-na-mesec-sa-nuzhni-za-4-chlenno-semeistvo-spored-KNSB-301449
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.