Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Всяко трето българче няма четка за зъби
Автор: Екип Burgas24.bg 09:26 / 04.10.2011Коментари ()603
© Burgas24.bg
Всяко трето дете няма четка за зъби и никакви навици за орална хигиена. Това съобщи вчера денталният лекар д-р Катя Славова, позовавайки се на завършилото преди дни национално проучване за стоматологичното здраве на малчуганите и подрастващите. Проучването е поръчано от Министерството на здравеопазването. Всеки трети тийнейджър има по един изваден постоянен зъб, преди да навърши пълнолетие. Това е в резултат именно на неподдържана хигиена и прекомерна употреба на сладкиши и безалкохолни напитки.

В същото време една трета от малчуганите са с рано придобити ортодонтски аномалии, допълни Славова. Тези изменения се дължат на вредни навици и лош начин на хранене. Смученето на биберон с мед и на палеца, бутането на зъбките с език, както и третата сливица са част от причините за изкривяването на зъбите, обясни д-р Славова и добави, че ранното отбиване на бебето от кърменето го кара да компенсира инстинкта за сукане с прекомерно мляскане, което също е причина за стоматологични деформации.

За да се подобри денталното здраве и на децата, и на възрастните са нужни повече средства от здравната каса, заяви пък председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Сега тя покрива един безплатен преглед и едно вадене на зъб. Заради безпаричие 90% от българите над 60 години частично или изцяло са останали без зъби. Масово нашенецът отива на зъболекар само ако е със зъбобол, на профилактични прегледи ходят под 2% от населението.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vsyako-treto-bulgarche-nyama-chetka-za-zubi-292560
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.