Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ден на оворените врати в Областна администрация - Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:29 / 28.09.2011Коментари ()487
© Burgas24.bg
По повод Международния ден на правото да знам Областна администрация - Бургас обяви Ден на оворените врати за всички граждани, които желаят да разберат процедурата по предоставяне на достъп до обществена информация., съгласно Закона за достъп до обществена информация, обнародван в бр.55 на Държавен вестник от 07.07.2000 г.

Целта на закона е ефективно да се упражнява това право, което дава възможност на членовете на обществото да си съставят собствено мнение за дейността, както на органите на държавната власт, така и на други субекти, чиято дейност има обществен характер.

Задължени да предоставят информация са държавни органи, органи на местното самоуправление, публично правни субекти, физически и юридически лица, при това само за онази част от дейността им, финансирана от държавния или общинския бюджет, или със средства от фондовете на Европейския съюз, предоставени по проекти и програми.

В Областна управа е определен служител, който отговаря за приемането и обработването на заявленията за предоставяне на достъп, към когото гражданите могат да се обръщат за информация и съдействие при оформянето на молбата или жалбата. Определено е и мястото за попълване на документите в Центъра за административно обслужване на гражданите.

В официалната интернет страница на администрацията е публикувана актуална обществена информация, включваща: описание на правомощията на ръководството и данни за организацията, функциите и отговорностите на администрацията; списък на издадените актове; описание на информационните масиви и ресурси и друга информация, имаща обществен характер.

В Областна администрация Бургас от началото на 2011 г. до момента има постъпили общо 10 заявления за предоставяне на информация, с проведена процедура по ЗДОИ. Има издадено едно решение за предоставяне на информация, а на 9 от тях е отговорено с писмо. Няма постановен отказ.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Den-na-ovorenite-vrati-v-Oblastna-administraciya-Burgas-290935
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.