Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
500 лв. глоба за нерегистрирано неогнестрелно оръжие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:14 / 26.09.2011Коментари ()822
©
Административно наказание в размер на 500 лева и имуществена санкция в размер на 1000 лв. ще се налагат при липса на уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие. Това каза на брифинг в Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР комисар Божидар Василев, директор на служба "Контрол над общоопасните средства".

Санкцията за гражданин - физическо или юридическо лице, което повторно не е подало уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие към директора на Районно полицейско управление, става 3000 лв. "Гражданите, които са закупили оръжие сега или докато законът вече е бил в сила - от 17 септември 2010 г., имат 14-дневен срок да го регистрират", обясни комисар Василев. Лице, което е закупило неогнестрелно оръжие от друга страна, има на разположение 4 месеца, за да уведоми директора на полицейското управление и да подаде заявление за регистрация.

Комисар Василев подчерта, че в Закона за оръжията не е предвидено събирането на такса за регистрация. Той също не е предвидил и норма за съхранение на оръжието, но гражданите трябва да го пазят от достъп на деца. "Който допусне дете да закупи или носи неогнестрелно оръжие се наказва с глоба до 500 лв.", каза комисар Василев.

Той подчерта, че е забранено откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна или самоохранителна дейност. Забранено е носенето на оръжие на политически и спортни мероприятия, както и в молитвени домове, здравни заведения и социални домове. Забранява се и използването им след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/500-lv-globa-za-neregistrirano-neognestrelno-oruzhie-290308
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.