Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
КНСБ с висока оценка за съвместната си работа с община Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 19.09.2011Коментари ()930
Областния синдикат на българските учители към КНСБ даде висока оценка на съвместната си работа с община Бургас и за свършеното от общинските съветници и кмета през мандата. Това стана по време на пресконференция на синдиката в Бургас.

" На СБУ му прилича да дава оценки, тъй като всички ние сме учители и оценяваме не само учениците, но и управляващите. Оценката която даваме на Димитър Николов като кмет и на цялата общинска администрация касаеща образованието е висока. Моделът на партньорство с община Бургас, който се използва в редица други големи общини. Община Бургас подписа първият колективен трудов договор в системата на образованието при новите условия в след въвеждането на делегираните бюджети", каза Костадин Янков, председател на СБУ-Бургас.

Изключително добър е диалога с общината по въпросите на образованието. Няма нито една докладна, която се отнася за проблемите на образованието и която да не е била приета от Общинския съвет, посочи Янков. Приоритет през мандата са били детските градини, подписано е споразумение в група да има по 30 ,а не по 25 деца както е по нормативни документи. Положително е отношението към мрежата от детски и учебни заведения, макар да предстои да се почувстват проблемите в професионалните гимназии и средно образователните училища, но тези проблеми са продиктувани от нормативната база, всяко училище само да подготвя своя план-прием , каза Янков. По думите му благодарение на община Бургас се осъществява и инициативата на синдиката за защитени професии. Така тази година има две защитени професии-в Професионалната гимназия по дървообработване и в Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов.

В Морското е сформирана една паралелка със 17 ученика, докато в дървообработването се е записал само един ученик и паралелката не е съставена. Бергаски модел е преминаването на професионалните гимназии към общините и то от 1994 година ,посочи още Янков. Той допълни, че община Бургас е една от малкото големи общини които поддържат маломерни паралелки в кварталните селища, като по този начин запазват училищата и работните места там.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/KNSB-s-visoka-ocenka-za-suvmestnata-si-rabota-s-obshtina-Burgas-288785
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.